luni, august 04, 2008

Coperta BumBac mini-nr.00


Foto Coperta:Lorena

Primul tiraj a fost foarte mic, iar cei de la tipografie au cam dat-o in bara. Ne-au demonstrat ca nu prea se descurca cu numerele 6,3,4 si ca nu stiu exact care este ordinea lor crescatoare (ma refer la pagini). Sau poate s-au gandit ca nu conteaza ordinea. Sau poate nu le-a ajuns timpul (adica aceasta operatiune complexa, ordonarea 3 numere naturale, nu s-a putut efectua in decurs de o zi). Plus ca unele imagini au iesit cam pixelate, iar pe calculator se vad chair foarte bine. Toate aceste enigme ale tipografiei (si nu-i dau numele ca noi nu facem reclama gratis, ci dracu?! Avem si noi 2-3 vizitatori unici pe blog si chair nu vrem sa-i bulversam si pe aia) ne-au dat de inteles ca lumea chiar nu se implica deloc (si ma refer si la cei 70% din asa numitii colaboratori, membrii ai redactiei, adugatori de idei sau cum plm vor ei sa mai fie numiti. Nu cumva sa-i jigniti, ei sunt doar cu numele... ).
Mai da nici daca sunt platiti?! Ca tot am uimit pe toata lumea cu numarul de pe chitanta.
Raspuns: Nu :|.


Oricum, binecuvantati am fost ca am scos putine exemplare ca lume interesata de BumBac nu prea a fost la BiniFest iar eu unul chiar aveam impresia ca vand scump un produs care are defecte, desi il dadeam pe gratis (chiar daca Rzv le-a impartit, adica a lasat vreo doua la Bogdan, ca eu am ajuns mai tarziu a doua zi). Ideea e ca nu prea ne-am implicat pentru ca nu prea aveam cu ce. Am grabit noi un mini numar, un fel de brosura, chestia asta 00, care, va spun sincer, ca pe hartie arata cam ciudat. Virtual parca cele 8 pagini (am zis mai sus ca e mini-nr. nu rade) mai au un capat. Poate le punem la download intr-o zi pe racoare.
Cel mai important lucru este ca evoluam, iar noi (adica restu de 30%) chiar am luat in serios faza asta (eu unul am luat-o prea in serios si "prea mult timp dedic", imi tot spun cei din jur) si chiar avem solutii de dezvoltare. POSIBILE! Iar daca inca nu vedeti nimic concret, mai asteptati si voi, mai fumati o tigara, mai faceti niste ture prin camera, asta in cazul in care chair esti interesat de revista asta (daa... revista facem pana la urma).Noi va rugam sa nu ne grabiti, sa va spuneti parerea daca aveti una formata pana acum, sa sustineti si sa promovati BumBac-ul cum puteti si sa mai treceti pe la noi.

Cu tot respectul pentru cititori/vizitatori si pentru organizatorii BiniFest-ului (chiar m-am simtit bine. Si in siguranta! :D Multumiri si Politiei romane cu acest prilej )

10 comentarii:

  1. n-ai o varianta pdf s-o pui pe blog?

    RăspundețiȘtergere
  2. Cand faceti designu si puneti poze, ele trebuie facute pt TIPAR ! adica nu potzi sa scoti orice poza de pe net si sa te astepti sa se vada pe hartie cum se vede la calculator.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cele 8 pagini au fost facute in Photoshop (nu am gasit alt program pt design si cum eram oarecum presati de timp l-am folosit pe asta). Am ales la formatul imaginii pe care lucram 15x20 cm (in formatul asta am ales sa fie mini-nr.00). Toate pozele erau de rezoltie mare (poza de pe coperta este facuta de o prietena din Galati cu care o sa colaboram mult la revista. Deci nu am scris pe google si ce gasit mai ochios am bagat acolo la coperta. Am auzit si noi de drepturile de autor). In Photoshop se vedeau bine taote paginile iar cand dadeam save in format pdf se pixelau unele. Stiu ca si la pagina cu SSS m-am chinuit oleaca si tot a iesit putin pixelata. Si doar mi-a dat Rapx in fisier .psd si am luat de acolo elementele. Aceasi problema. In photoshop se vedeau bine. In jpg tot bine. In pdf nu!
    Oricum am facut noi chestiile astea. Poate pt nr 1 o sa gasim pe cineva sau gasim noi un program in care sa lucram mai usor (daca stiti va rugam sa ne spuneti aici!). Nu suntem asi in photoshop da le invarteam noi acolo.
    Am sa uploadez pdf-ul cand vine racoarea:D.

    RăspundețiȘtergere
  4. poate problema voastra vine din cauza rezolutiei imaginilor, la asta v-ati gandit? ca sa iasa bine la tipar toate imaginile trebuie sa aiba o rezolutie min. de 254 dpi(ppi) :) mai ales ca rezolutia nu are nimic de a face cu cat de mare este o imagine.
    in general, imaginile care se pun pe net au rez 72 dpi, la fel si cele care 'ies' dintr-un aparat digital...
    toata chestia se poate rezolva foarte usor cu ajutorul ps-ului, daca asta e problema :d

    RăspundețiȘtergere
  5. Ciudatenii... poza de pe coperta o am in format A3 trimisa de Lorena(sta pe perete in mansarda). Si se vede perfect! Cea pe care am folosit o la coperta are 72 dpi si parca e putin pixelata desi e in format mult mai mic. Oricum erau alte pagini cu mici probleme unde pixelii sunt vizibili.
    Trebuie rezolvata si asta. Sa ne arati cum putem rezolva problema asta cu PS-ul cand este timp:D

    RăspundețiȘtergere
  6. varza total...din pacate :(

    RăspundețiȘtergere
  7. avem rosii si castraveti pt anonimi.

    RăspundețiȘtergere
  8. In primul rand faceti design-ul paginilor in Photoshop la 300-400 dpi si in format CMYK (pentru tipar), nu RGB (format pentru Internet, etc)

    RăspundețiȘtergere
  9. in primul rand, cand folosesti ps-ul si faci un document nou te intreaba si de rezolutie si e bine sa o pui de la inceput la 254 dpi ca sa nu ai probleme ulterior.

    dup-aia...fotografiile care au alta rezolutie trebuie aduse la rezolutia asta fara sa-si piarda dimensiunea in pixeli. pentru asta deschizi ps-ul si poza si apoi te duci Image -> Image Size si in partea de jos ai undeva Resample Image, deselectezi optiunea asta, apoi scrii acolo ce rezolutie noua vrei sa aiba imaginea si-ai sa observi ca ea va ramane tot de 4 mpx, daca de 4 era, in schimb se va modifica dimensiunea maxima pe care o poate lua fotografia respectiva in cazul printarii. :)
    acuma, niciodata sa nu modifici rezolutia unei imagini fara ca mai intai sa-i deselectezi optiunea de care ti-am spus, pentru ca, cu ea selectata ii modifici dimensiunea in pixeli a imaginii si asta inseamna ca o sa o faci mai mare, dar ca print-ul ar fi tot de calitate proasta. de fapt, asa nu rezolvi nimic. ;d
    aaa...si inca o chestie, de obicei rezolutia se modifica de la una mai mica la una mai mare...invers nu prea merge, in caz ca ai avea nevoie de asa ceva. nu de alta, dar strica imaginea total.

    uhm, deja am scris prea mult aici, dar daca mai am ceva de intrebat...lasa-mi un offline si iti raspund cand mai dau pe mess

    RăspundețiȘtergere
  10. multumiri pt anonim si pt Alessya. nr.01 din toamna o sa aiba pagini de calitate :D

    RăspundețiȘtergere

păreri

Contact: redactiabumbac@yahoo.com
| Creative Commons License |