1900 – O nouă cameră de luat vederi, în SUA
The Eastman Kodak Companz a introdus astăzi pe piaţă un nou aparat de fotografiat. „Brownie” costă doar un dolar şi este prima cameră al cărui dispozitiv pentru film poate fi scos, iar filmul trimis spre procesare.
1905, noiembrie – Foto-secesiune
Fotograful Alfred Stieglitz a deschis o galerie la New York pentru a expune lucrările grupului său radical „Foto-secesiunea”. Grupul are ca obiectiv recunoşterea fotografiei ca artă egală cu pictura, o cauză pentru care Stieglitz a fost mult timp combătut. Stiegltiz este cunoscut pentru instantaneele sale realizate pe ploaie, ninsoare şi pe timp de noapte care s-au bucurat de mult succes.
1907, 10 iunie – Fraţii Lumiere anunţă realizarea noii fotografii în culoare.
1924 – Psihanaliză suprarealistă
Tânărul şi înflăcăratul poet francez Andre Breton a publicat manifestul suprarealist, care defineşte mişcarea ca „pur automatism psihic”. El crede că arta nu trebuie să se limiteze la regulile lipsite de imaginaţie sau la idei preconcepute. În schimb, artiştii suprarealişti ca Pablo Picasso şo Joan Miro se lasă purtaţi de visele şi fanteziile lor. Ei sunt insipiraţi de mişcarea psihanalitică şi de popoarele „primitive”. Ideil scandaloase ale lui Breton au zdruncinat acordul dintr tinerii pictori în curs de afirmare, producătorii de film, poeţii lşi fotografii.
1925 – Foto pe loc
Visul fotografului amator s-a realizat. Noua cameră Leica este uşoară şi discretă şi, pintr-o singură încărcare, poate dispune de 36 de negative. Poreclită deja „camera ascunsă”, flexibilul aparat este invenţia unui fotograf amator, Oskar Barnack, specialist la faimoasele ateliere optice E.Leity din Wetzler, Germania.
1948 – Poze la minut
Inventatorul american Edwin Land a creat un nou aparat de fotografiat care poate face fotografii la minut. Camera Polaroid Land cântăreşte 2,25 kg şi costă 95$. Imaginle sunt alb-negru şi acoperirea lor cu lac le protejează de zgârieturi.
1980 – Noua faţă a lui Brodz
La câteva zile după publicarea primului său număr, o nouă revistă britanică stârneşte interesul internaţional al mass-mediei. „The Face” este o revista dedicată artei, design-ului, muzicii, şi modei, dar nu arată ca nici o altă revista de acest fel. Radicalul grafician Neville Brodz a introdus o nouă metodă în fotografia de modă, în care atmosfera, atitudinea şi stilul de viaţă sunt cele pe care îşi canalizează atenţia. Idee a publicistului Nick Logan, „The Face” reprezintă fără pudoare Londa şi tinde să devină cea mai influentă publicaţie a deceniului.
*Am stat si am copiat din cartea asta, desi e ora 3. Lucrez pentru atestatul la informatica, iar informatia din acest post imi va fi de folos. Si pentru ca ma gandeam ca poate sunteti interesati am zis sa pun aici pe blog. Deasemenea, anunt pe Aecsh, Alexa-k, G, Lucian (:D),Spiri, Stevie, Theo si Zuzu (sunt pusi in ordine alfabetica:P, asa vor aparea si in atestat) ca la butomul "Profile foto" voi folosi cate o mana de poze de ale lor. Nu o sa fie publicat undeva site-ul la care lucrez sau ceva de genu asta. Vroiam doar sa stiti ca lucrarile voastre vor fi admirate si de comisia care se va ocupa de atestate si de altii care vor avea norocu (:D) sa arunce o privire peste site. Poate o sa mai postez despre atestat. Cei de mai sus care nu vor sa apara pe aceste 'site' (folosesc 'site ' pentru ca nu va fi pus pe net sau ceva de genu) sa ma anunte din timp.
Ne mai auzim. Pace.:>
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
păreri