marți, mai 19, 2009

Ionut Chiva - "69"


“Cine sapa groapa altuia maine va fura un bou.”

“M-am gandit la R., care vroia in ultimul timp sa ne facem teroristi, convinsa fiind ca e singurul lucru care mai merita.”

“Vreau sa mor. Pe bune, vreau sa ma asez pe un scaun cu fata spre strada, sa-l vad pe tata venind spre mine, stingher, cu fata strambata intr-un zambet de toate zilele, cu bani in mana intinsa si eu sa-i spun “nu, multumesc, n-as mai avea ce sa fac cu ei”, sa vina Adina sau R. cu fusta-n cap si eu sa le spun “nu, chiar nu, multumesc”, sa vina Lazy fugit in papuci din spitalul Al. Obregia si sa-l asez pe trotuar langa mine, sa-i pun o mana pe cap si sa mor.

De plictiseala, de aia. Pentru ca nu mai putem fi pacatosi, sau nicicum altfel, pentru ca n-avem povesti si Celine si Orwell si Huxley si Burgees erau mici copii in viziunile lor sumbre…Atatea lucruri de care nu am nevoie ma inconjoara si ma conditioneaza in lumea asta a adeverintelor incat nu stiu daca as mai avea cui sa-I explic ca NU SUNTEM BULETINELE NOASTRE DE IDENTITATE.”

“Bita, cainele scolii pe care cineva scirsese cu un spray verde fosforescent - CAINE…”

“Sa-mi bag picioarele daca tot cerul nu era mov!”

“and it feels / like the world is on fire / and I feel / like I’m going down”

“Pana la urma m-au corupt, si cu aia mica in carca, tipand de fericire, i-am desenat un cal ca o vaca.”

“…mainile noastre / au fost acea femeie care vrea sa se sinucida si ia / pastile foarte multe pastile / fara a sti ca sunt / laxative.”

“Miezul intelepciunii maica-mii cand asculta stiri: asta-i sfarsitul lumii maica, asculta ce zic eu”

“Si-atunci ma-ntorc si incep sa alerg inapoi. Bine ca e vis in care pot sa fug.”

“Auzi!!! Joy to the world, veniti, privighetoarea canta!”

“ - Da, Corina, ne vedem deci la Universitate.
- Unde ma, acolo unde s-a murit pentru libertate?”

“ - Ai idee cam cat e ceasu’? (…)
- Conteaza? (…)”

“Sus acolo batea vantul. Mi-am aprins o tigara. Imi povestea un film. Am sarutat-o si intr-un fel buzele ei miroseau a alcool si a moarte. Am incercat sa-i scot ochelarii de soare, dar nu m-a lasat. Avea parul aproape drept, castaniu cred ca se zice.”

“Trebuie sa-ti spun ca am gresit de fiecare data cand se putea gresi.”

“M-am intins, mi-am aprins o tigara si am luat-o pe jos spre locul indicat. Era putin racoare. Restul lumii se intorcea de la lucru, de la scoala, chestii care te tin sa nu-ti pierzi mintile. Parca erau pe banda rulanta. Doar cat esti tanar esti autentic – nu vital, energetic sau alte cacaturi.”

“Am ramas tampit si abia am reusit sa ma feresc de veioza pe care o arunca inspre mine, urland dement: SUNTEM IN IAD!!!”

“Ningea cu fulgi mari si rari, puri si duri, fara posibilitate de iesire.”

“Doar in capul meu era mereu o dimineata metalica, mov …”

“Auzi, solutiile…Solutia singura si evidenta: trebuie sa cobor sa cumpar dracu’ tigari…”

“Am renuntat sa mai ies din casa si chiar sa mai deschid fereastra sau chestii d-astea care imi consuma timpul cu efemeritatea lor.(…)Am strans tot ce-mi trebuie langa pat, astfel incat sa-mi conserve energia si m-am convins ca miscarea nu e buna deloc atunci cand, nevoit sa ma duc sa fac pipi am calcat intr-un ciob care mi-a intrat adanc in talpa. S-a rupt sau asa ceva cand l-am scos si cred ca acum o schija de sticla inainteaza ca un ac spre inima mea trista.”

citate din 69 al lui Ionut Chiva.
selectie - herminedirt - de pe: http://no-3-blog.blogspot.com/

4 comentarii:

  1. geniala cartea asta, am citit-o acum ceva timp si m-a impresionat. placut :)

    RăspundețiȘtergere
  2. superb :D chiar imi place cum scri. sunt nou pe blogul tau, dar voi reveni curand. te astept si pe blogul meu, poate facem si un blogroll...
    astept un mesaj pe blogul meu :D

    bafta in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  3. am aflat de cartea asta si numele autorului dintr-o alta(despre Romania)....n-am citit-o inca pentru ca nu am reusit sa o cumpar...dar am sa o fac cu prima ocazie...suna bine

    RăspundețiȘtergere

păreri

Contact: redactiabumbac@yahoo.com
| Creative Commons License |