Despre arta contemporană, hip-hop, street art. Conferinta(in legatura cu expozitia organizata de ICR la New York "Freedom For Lazy People") de presa 7 august 2008.
"Vreau întîi să remarc interesul domnului Văcăroiu pentru arta contemporană. Mă bucur extrem de mult şi-i dau şi-o temă de cercetare. În acest oraş de 2,5 milioane de locuitori nu sînt destule galerii, spaţii pentru artă, nu sînt ateliere, nu sînt burse pentru artişti, Uniunea Artiştilor Plastici a fost evacuată de curînd. Iată că artiştii tineri îşi găsesc spaţii de expresie pe stradă sau în galerii, la New York.
Ce înseamnă graffiti sau ce înseamnă street art? Înseamnă recuperarea unui spaţiu public care-a fost privatizat, înseamnă un loc în care te exprimi fără să mai ceri voie. Înseamnă un loc în care-ţi poţi impune propriile concepte. Este el reprezentativ pentru România? Ieşiţi pe stradă şi vedeţi singuri. Uitaţi-vă ce tricouri poartă copilul dumneavoastră, pe ce skateboard se dă. Este acesta un limbaj pentru România anului 2008? Este oare rap-ul reprezentativ pentru Institutul Cultural Francez, care a făcut workshopuri despre rap, este oare reprezentativ acelaşi tip de limbaj pentru Centrul Cultural Ceh din Bucureşti?"
(...)
"Am făcut o expoziţie la Muzeul de Artă din Köln şi, pentru că desenez ca ei, dar alb-negru, am avut două tipuri de reacţii ale românilor care trăiesc în diasporă. Supraveghetoarea din sala gigantică a acelui muzeu în care expuneam era din România, de unde fugise prin 1988. Era extrem de fericită pentru că, la muzeul în care lucra de 22 de ani, în sfîrşit expunea un român. N-o interesa ce fac. Prezenţa mea în acel muzeu îi schimbase statutul. La un moment dat apare cineva, o doamnă în vîrstă, tot din România, care începe să ţipe direct la mine, spunînd: Ce-s prostiile-astea? Asta nu e artă românească. Arta românească e colorată."
părerea noastră in cuvintele lui DAN PERJOVSCHI - Artist plastic
Sursă: Observatorul Cultural (fragmentele sunt puse pe hartie de un cristian)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
păreri